maandag 21 januari 2019

Omgaan met een ervaren fotomodel

Uniek boek | Werken met een model


Omgaan met een ervaren fotomodel


Werken met ervaren modellen is vaak wel zo prettig

Als fotograaf is het vaak prettig werken met een ervaren model. Dat model weet namelijk precies wat er verwacht wordt. Een dergelijk model voelt aan wat er gebeuren moet, neemt zelf de juiste poses aan en glijdt gemakkelijk van de ene pose in de andere. Het positieve gevolg is dat de poses niet alleen goed in elkaar over lopen maar er meestal ook natuurlijk uitzien. Prachtig toch? Wat wil je als fotograaf nu nog meer?

Omgaan met een ervaren fotomodel

Sommige fotografen zit sturen in het bloed

Maar toch voelt het bij sommige fotografen niet prettig aan. Ze willen graag sturend bezig zijn. Soms omdat ze dat bij minder ervaren model als nodig ervaren. Dat kan dan ook zeker noodzakelijk zijn. Maar het gebeurt ook wel omdat ze het idee hebben dat sturen en de regie hebben bij het vak van de fotograaf hoort.

Het risico van geforceerde posities ontstaat

Het nadeel van een sturende fotograaf in combinatie met een ervaren model is dat de foto's minder ontspannen en ongedwongen gaan worden. Het model moet meer gaan zoeken naar de juiste houding en zal van nature geneigd zijn om  toch weer onbewust van de opgedragen houdingen af te gaan wijken. Dat is beslist nadelig voor het resultaat. De poses van het model zullen snel enigszins geforceerd en gedwongen zijn.

Een betere aanpak

Het is dan beter om het model de gang te laten gaan en om een serie foto's te maken en het model te vragen om steeds kleine veranderingen in de poses aan te brengen. Alle kans dat serie die ontstaat precies de foto's bevat die je als fotograaf had willen hebben.