maandag 21 januari 2019

Over de vreemde bij-effecten van intekenlijsten

Uniek boek | Werken met een model


Over de vreemde bij-effecten van intekenlijsten


Wat verstaan we eigenlijk onder zo'n intekenlijst?

Wat is voor een modellenregelaar eenvoudiger dan het rondsturen van een intekenlijst? U kent het wel. Een lijst met dat waarop mensen in mogen vullen wanneer ze willen of kunnen komen. Die techniek heeft een aantal heel aardige bijwerkingen.

En dat is zeker bij de clubs die een "wie het eerst komt, die het eerst maalt" inschrijving hanteren.

intekenlijst

De ervaren en dus drukke modellen vallen buiten de boot

Ervaren modellen hebben een dagtaak aan hun werk. Vaak zijn ze pas laat in de avond thuis. 

Veel minder ervaren modellen hebben echter weinig tot geen werk. Noch in het modellen vak, noch daarbuiten. Zij kunnen dus á la minute reageren als er zo'n intekenlijst binnen komt. Het effect is duidelijk. Aan het einde van de dag is alles al vergeven en de meer doorgewinterde modellen zijn buiten de boot gevallen.

De meeste tekenclubs doen dit werken met een intekenlijst dan ook maar één keer.

Een berucht voorbeeld

Een berucht geval deed zich voor bij een academie in Den Haag waar een ouder mannelijk model zich negen keer achtereen had ingeschreven bij een cursus van 10 keer. En omdat dat volgens het bestuur "geheel volgens de regels" was, werd er niet tegen opgetreden. Maar dat optreden deden de cursisten wel. Na de 6e keer hetzelfde model bleef iedereen demonstratief weg...Alleen een gefrustreerde docent en zijn model bleven over. 

Het jaar erop is de academie opgeheven, wat door iedereen niet aan de docenten of de opleiding werd geweten maar aan de knullige manier waarop het bestuur had opgetreden.

Gebruik een intekenlijst met verstand

Kortom, intekenlijsten zijn heel handig voor degene die de modellen moet regelen. Maar doe het wel met verstand. Gebruik nooit een systeem waarbij het moment van binnenkomst en reactie bepalend is maar geef iedereen een aantal dagen om te reageren. Maak op basis daarvan met de hand zelf een rooster. Dan kan het werken. Zij het,  dat de hoeveelheid werk die aan het regelen van modellen zit er niet echt door af zal nemen want voor alle afspraken worden meerdere contacten nodig.