WERKEN MET EEN MODEL | Bestaat je model echt?
Een deel van de modellen en van de fotografen bestaat niet.
Het irritante verschijnsel van de fake-modellen
bestaat deze vrolijke fotograaf wel echt? |
Intocht van de fakers
Het opduiken van nep-modellen ofwel fake-modellen is een van de meest frustrerende fenomenen in zowel de wereld van de fotomodellenwereld als in die van de beeldende kunsten. Deze wat trieste figuren staan ook wel bekend als "fakers". Ze doen zich voor als modellen, kunstenaars of fotografen. Sommigen zijn zo bedreven in het spelen van hun rol dat ze nauwelijks nog te onderscheiden zijn van echte professionals.
De fakers worden steeds echter
Nep-modellen lijken vaak verrassend authentiek. Ze plaatsen advertenties, delen foto's van sessies waar ze aan deelgenomen zouden hebben en gebruiken namen van bestaande professionals om zichzelf nog wat geloofwaardiger te maken. Ze weten maar al te goed dat deze referenties in de praktijk zelden daadwerkelijk worden gecheckt.
De drijfveren van de fakers zijn een raadsel
Het maken van afspraken met deze personen is een soort van loterij. Hoewel je denkt dat je een echte afspraak hebt, komt er uiteindelijk niets van terecht. Voor deze nep-modellen lijkt het wel een soort bron van amusement te zijn om anderen voor de gek te houden met valse afspraken. Wat deze personen nu eigenlijk precies drijft, blijft voor anderen een volslagen raadsel, behalve dan voor deze zelfverklaarde "modellen" zelf.
Werken met aanbevelingen helpt beslist
Een effectieve manier om met dit probleem om te gaan, is alleen te werken met mensen die je kent uit eigen ervaring of via betrouwbare aanbevelingen van collega-fotografen of -kunstenaars. Bijvoorbeeld door collega's te vragen om aanbevelingen van modellen die ze kennen. Op die manier minimaliseer je het risico om met nep-modellen te maken te krijgen. Mond-tot-mondreclame blijft nog steeds de meest betrouwbare methode voor alle partijen.
De fantasie van de faker zit diep
Helaas zal het probleem van nep-modellen beslist niet vanzelf verdwijnen. Sommige van deze fakers zijn zo diep geworteld in hun fantasiewereld dat ze niet snel meer zullen veranderen. Het is een kwestie van constant alert blijven en proberen te vermijden om met hen in aanraking te komen.
Mogelijk speelt het krijgen van aandacht een rol
Het is interessant om te onderzoeken waarom mensen ervoor kiezen om nep-model te worden. Voor sommigen is het wellicht een manier om aandacht te krijgen, terwijl anderen er misschien een vreemd soort genoegen beleven om anderen te kunnen manipuleren. Het vreemde gedrag kan ook voortkomen uit een diep verlangen naar erkenning en succes in een industrie die vaak als elitair en voor velen als te hoog gegrepen wordt beschouwd.
Het straalt af op echte professionals
Een ander aspect van dit fenomeen is de schade die het aanricht aan echte professionals. Nep-modellen kunnen het vertrouwen van opdrachtgevers en collega's ondermijnen. Daarmee kun je de reputatie van de hele branche schaden. Dit maakt het voor iedereen die belang heeft bij de kunst- en fotografiebranche des te belangrijker om waakzaam te zijn. En om alleen te werken met geverifieerde en betrouwbare professionals.
Controlemogelijkheden kunnen werken maar lijk niet haalbaar
Een mogelijke oplossing voor dit probleem zou kunnen zijn om strengere controlemechanismen in te voeren bij het boeken van modellen en het aantrekken van fotografen. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat alle modellen zich moeten registreren bij een erkend bureau en dat fotografen hun portfolio moeten laten beoordelen door een professionele instantie voordat ze worden ingehuurd. Maar dat lijkt in de huidige wild-west wereld nog een brug te ver. Misschien in de toekomst maar de bedragen die ermee gemoeid zijn, zijn nog te klein. Het is vooral irritant gedrag maar dat rechtvaardigt nog geen grote ingrepen.
Een betere herkenning van de faker kan helpen
Educatie is ook van doorslaggevend belang. Het is belangrijk dat mensen in de industrie zich bewust zijn van de tactieken die nep-modellen gebruiken en hoe ze deze nog beter kunnen herkennen en liefst helemaal vermijden. Door middel van workshops, trainingen en voorlichtingscampagnes kunnen professionals worden gewapend met de kennis die ze nodig hebben om zichzelf te beschermen tegen deze vorm van oplichting.
Een goede cultuur, openheid en transparantie zijn belangrijk
Daarnaast is het essentieel om een cultuur van integriteit en professionaliteit te bevorderen binnen de industrie. Door transparantie en openheid te stimuleren en door ethische richtlijnen te implementeren, kunnen we het vertrouwen herstellen en nep-modellen ontmoedigen om door te gaan met hun bedrieglijke praktijken.
Mogelijk biedt technologie in de toekomst een oplossing
Een andere benadering zou kunnen zijn om technologische oplossingen te gebruiken om nep-modellen te identificeren en te weren. Gezichtsherkenningstechnologie en blockchain kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om de identiteit van modellen te verifiëren en om ervoor te zorgen dat hun werk en reputatie niet worden misbruikt door nep-modellen.
Laten we echte talenten in ere houden
Tot slot is het belangrijk om een omgeving te creëren waarin echte talenten kunnen gedijen en genoeg worden gewaardeerd. Door het bevorderen van inclusiviteit en de verschillen die we waar kunnen nemen kunnen we de druk verminderen die leidt tot het ontstaan van nep-modellen. Door voor een industrie te zorgen die open staat voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of uiterlijk, kunnen we nep-modellen overbodig maken.
Samenvattend
het fenomeen van nep-modellen is een hinderlijk probleem dat de hele industrie aantast. Het is belangrijk om waakzaam te zijn en alleen te werken met bekende en betrouwbare professionals. Door middel van educatie, technologie en een cultuur van integriteit kunnen we nep-modellen verder ontmoedigen. We kunnen dan een omgeving realiseren waarin vooral de echte talenten goed kunnen gedijen. Want dat is toch de groep waar het allemaal om draait.
Hoe je omgaat met fakers? Het komt in dit boek, samen met heel veel meer, uitgebreid aan de orde.
BESTELLEN
Stuur een e-mail naar tekenmodel@yahoo.com of jetjesibie@gmail.com
en je krijgt het e-boek retour
met een tikkie/betaalverzoekje van zeven euro.
Kan het nog simpeler?