maandag 21 januari 2019

Hoe kom ik aan een model?

Uniek boek | Werken met een model


Waar haal ik een goed model vandaan? 


Een belangrijk onderwerp, ook in dit boek


Veel fotografen en regelaars van kunstmodellen zitten met het probleem van het vinden van een goed kunstmodel. En inderdaad, een goed model vinden is niet altijd even eenvoudig. Na verloop van tijd beschikken de meeste modellenregelaars wel over een netwerkje van modellen, maar dat kan wel even duren voordat dit ontstaan is. Tot dat moment zul je toch andere wegen moeten bewandelen om een goed model te vinden.  

Laten we eens een paar voorbeelden van mogelijkheden om een model te zoeken gaan bekijken.

Hoe kom ik aan een model?

Websites waar modellen en fotografen elkaar ontmoeten

Allereerst zijn er de websites (waar ik ook Facebookgroepen en Instagram toe reken) waar modellen en met name fotografen elkaar kunnen ontmoeten. Deze websites zijn het speelveld van een vreemd verschijnsel in de modellenwereld, namelijk de "fakers." De meeste modellen en fotografen op dit soort sites bestaan namelijk helemaal niet. 

En als ze als de fakers individu al bestaan zijn ze beslist geen model. Daarnaast is er op sociale media geen enkele garantie voor de professionaliteit en de integriteit van degenen die zichzelf er ingeschreven hebben. Er bestaan sites die alleen maar als dekmantel voor prostitutie dienen maar zich als “modellensite” verkopen omdat ze anders door de modellensite geweigerd worden. En er zijn nogal wat personen die er een vreemd soort "kick" van krijgen om zich voor "modellenfotograaf" of als "model" uit te geven.  

Sites voor kunstmodellen

Dan zijn er enkele sites voor kunstmodellen. Deze komen en gaan omdat ze allemaal ten onder gaan aan één fenomeen: Het aantal mannelijke modellen dat zich er inschrijft wordt geleidelijk aan zo groot dat soms 95% de modellen die zich er aanbieden man is. Daardoor blijven de broodnodige vrouwelijke modellen vanzelf weg. En dat geldt ook voor de opdrachtgevers die helemaal geen mannelijk model zoeken maar wel constant met opdringerige types geconfronteerd worden.

Het vervelende punt voor mannelijke modellen is namelijk dat vrijwel iedereen op zoek is naar vrouwelijke modellen. Er is in de modellenwereld veel minder vraag naar mannelijke modellen dan naar vrouwelijke. Na verloop van tijd trekt de site helemaal geen bezoekers meer. Dan kan de tent wel sluiten. En dat gebeurt dan ook. Het aantal sites dat ik in 20 jaar heb zien komen en gaan is niet te tellen.

Advertentiesites

Ook zijn er sites waar je als model je diensten kunt aanbieden, of als fotograaf dan wel kunstenaar een oproep voor een model kunt zetten. Ook dan zul je ervaren dat vrijwel alle reacties die je gaat krijgen van mannelijke modellen zijn. Deze reacties krijg je zelfs als vrouwelijk model. Waarom? Geen idee, Een model heeft geen ander model nodig. Sommige mannelijke modellen reageren kennelijk overal op zonder de advertentie zelfs maar te lezen. In een aantal reacties wordt daarbij aangeboden om zelfs gratis te komen poseren, als men maar poseren mag. Echt extreem zijn de mannelijk modellen die aanbieden om te betalen als ze maar naakt mogen poseren. Dit zijn uiteraard praktijken waar je grote vraagtekens bij kunt zetten. 

Vreemde maar niet ongebruikelijke verschijnselen

Kortom, zoek je een model en word je met het bovenstaande geconfronteerd, dan ligt dat niet aan jou als opdrachtgever maar heb je te maken met een vreemd maar normaal verschijnsel in de modellenwereld. Het is niet echt vreemd als je een 25 jarig vrouwelijk model voor het showen van luxe lingerie zoekt en dan  een reactie van een 65 jarig mannelijk plusmodel in je postbus vindt. Dat gebeurt gewoon. 

Google als eens geprobeerd?

Bedenk ook dat je op dit soort websites en sociale media nauwelijks ervaren modellen zult vinden. Die modellen werken namelijk vrijwel volledig via een netwerk en hebben dit soort sites helemaal niet nodig. Veel modellen  zien het zelfs als schadelijk om er nog op te gaan staan. 

Een ervaren model kunt u het beste gaan zoeken via Google. Want daar zijn de portfoliowebsites van deze modellen te vinden die ze bijna allemaal wel hebben. Een ervaren model onderkent de noodzaak maar ook de mogelijkheden van een eigen website. Die zorgt echt wel dat zijn of haar promotie dik in orde is.

Dus sla sociale media en de "Modellen en fotografensites" maar rustig over. Ze werken niet.

Bouw een klein maar goed netwerk op

De beste manier is om een eigen netwerk op te bouwen. Met mond tot mond reclame weet iedereen wat hij of zij in huis gaat krijgen. Ja, het kost je wat inspanning en tijd om een dergelijk netwerk op te bouwen maar het loont absoluut. Netwerken werkt. Je zult het ervaren. Vraag collega's en anderen uit het wereldje om tips.

Professionele modellenbureaus

En je kunt natuurlijk altijd uitwijken naar de professionele modellenbureaus. Je moet wel fors de portemonnee trekken omdat er erg veel partijen aan je willen gaan verdienen. Maar als het goed is krijgt je  uiteindelijk wel waar voor je  geld. Deze modellenbureaus werken meestal uitsluitend voor fotografie

Een paar tips om aan een model te komen:

  1. Probeer Google en zoek naar modellensites
  2. Ga niet voor een dubbeltje op de eerste rang proberen te zitten. Een model kost nu eenmaal geld en heeft ook onkosten.
  3. Informeer bij collega's en relaties of die misschien iemand in hun netwerk hebben die ze aan kunnen raden
  4. Zit  je toch liever online op een modellensite? Kom dan direct ter zake. Geen geleuter, daar zit niemand op te wachten en het komt zeker niet professioneel over.
  5. Vraag altijd voorbeeldmateriaal, een portfolio en dergelijke. Is dat er niet? Einde verhaal.
  6. Vraag altijd referenties. Vooral in de fotografie is dat heel gebruikelijk. Zijn er geen referenties? Einde verhaal
  7. Straal zelf altijd een professioneel gedrag uit. Doe je dat niet dan zal men direct op basis van jouw gedrag afhaken. 

Wil je meer tips hoe je aan een goed model kunt komen? Lees dan dit boeken boordenvol nuttig tips en geschreven vanuit de praktijk. 

BESTELLEN
Stuur een e-mail naar tekenmodel@yahoo.com of jetjesibie@gmail.com 
en je krijgt het e-boek retour 
met een tikkie/betaalverzoekje van zeven euro.  
Kan het nog simpeler?



 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje