maandag 21 januari 2019

Het boeken van een ervaren model kan lastig zijn

Uniek boek | Werken met een model


Het boeken van een ervaren model kan lastig zijn


Levert een aantal van drie sessies voldoende ervaring op?

Allereerst is het de vraag wat als ervaren mag worden gezien. Er zijn aanwijzingen dat sommige modellen zich na drie sessies als "ervaren" beschouwen en zichzelf ook zo presenteren. Dat is los van wat kunstenaars of fotografen daarvan denken, maar het tarief dat men als "ervaren model" vraagt wordt meestal wel direct van afhankelijk van die "ervaring" gemaakt. Een belangrijke reden daarbij is,  dat men name in de kunstwereld door vooral modellenregelaars weinig tot geen eisen aan modellen worden gesteld. 

Een belangrijke factor voor selectie is tegenwoordig de "zieligheid" van vaak Oost-Europese modellen die moeten werken voor hun zieke kinderen. "Ja, maar iedereen moet ook een kans krijgen" hoor je dan ook wel zeggen. Dat de uiteindelijk betalende tekenaars en schilders er vaak heel anders over denken en gewoon vertrekken naar een vereniging die andere normen hanteert, is een ander verhaal. Er zijn clubs bekend waarbij deze goedhartige aanpak de club de kop gekost heeft.


Het boeken van een ervaren model kan lastig zijn

Slechte modellen vergroten het verloop onder de leden

Als ervaren model word ik nog wel eens benaderd door mensen die een "echt goede" tekenclub of modeltekenopleiding zoeken. Vraag je dan door dan zijn de slechte modellen vaak de oorzaak dat men op zoek gaat naar alternatieven.

De erkenning voor betere modellen is gering

Het is daarom toch van belang voor clubs die "er uit willen steken" ten opzichte van de concurrentie om naar de schaarse ervaren modellen op zoek te gaan.  Wat ook steeds lastiger wordt want voor veel modellen die al wat langer meelopen gaat de lol er ook vanaf. Iedereen wil zijn werk zo goed mogelijk doen. En wil voor extra inspanning ook wat erkenning. Dat is menselijk. En die erkenning is vrijwel niet te vinden. Voor jou immers een ander. Dan maar geen kennis en ervaring. 

Zo werkt dat tegenwoordig vaak.

Een ervaren fotomodel vind je ook niet meer op internet

Een ervaren fotomodel dat haar of zijn werk goed doet weet wel een onderkomen bij één van de vele modellenbureaus te vinden. Boeken van een dergelijk fotomodel moet dus ook via een dergelijk bureau. Deze modellen weten ook wel dat de opdrachtgevers die er toe doen in de modellenwereld echt niet op alle websites van modellen gaan zitten kijken of er misschien iets bruikbaars tussen zit. Ze kunnen hun tijd wel beter besteden.

Vooral netwerken werkt goed

Kortom, zowel in de beeldende kunst als in de fotografie is het vinden van een ervaren model zo simpel niet meer. Natuurlijk zijn er de websites en de facebookgroepen maar die zijn in de praktijk het domein van de mannelijke modellen die door het extreem grote aanbod bij een vrij kleine vraag daar nog een plekje hopen te veroveren.

De beste manier om als kunstenaar of fotograaf aan een ervaren model te komen is nog steeds het aloude netwerk. Vraag bij collega's of ze iemand aan kunnen bevelen. Of dat werkt? Ik heb 20 jaar als model gewerkt waarbij zeker 95% van mijn nieuwe opdrachten uit mijn netwerk is gekomen.  Het antwoord of dat werkt is dus een overduidelijk "Ja". Dus ga vandaag nog aan het werk om een goed netwerk op te bouwen of je huidige netwerk verder uit te bouwen. Het is voor een goed model nog de enige manier die echt werkt.

Modellenbureau als laatste redmiddel

En natuurlijk kun je voor een ervaren fotomodel altijd bij een modellenbureau gaan kijken. Dat zal meestal wel het gewenste effect hebben maar er hangt wel een heel duidelijk prijskaartje aan. Daar zul je dan overheen moeten stappen


Zoek je naar wegen om ervaren modellen te vinden en te boeken? Dan is dit boek er voor jou.

BESTELLEN
Stuur een e-mail naar tekenmodel@yahoo.com of jetjesibie@gmail.com 
en je krijgt het e-boek retour 
met een tikkie/betaalverzoekje van zeven euro.  
Kan het nog simpeler?