maandag 21 januari 2019

Mijn model haakt steeds op het laatste moment af.

Uniek boek | Werken met een model


Mijn model haakt steeds op het laatste moment af


Laat afzeggen of gewoon niet komen zijn veel voorkomend problemen

Vraag aan een willekeurige fotograaf, tekendocent of modellenregelaar wat hun grootste probleem met modellen is en je zult horen dat dit het feit is dat ze niet op komen dagen of op het allerlaatste moment afzeggen. En dat is irritant, zeker als je met een club tekenaars zit die op hun model zitten te wachten. Maar ook fotografen met gehuurde studio's, ingehuurde visagistes en dergelijke kunnen er meestal over meepraten. Modellen die niet opdagen zijn gewoon een probleem. Maar is er iets aan te doen?


Mijn model haakt steeds op het laatste moment af.


Er lopen heel wat bizarre personen in de modellenwereld rond

Als model in de kunst- en fotografiewereld wordt je regelmatig geconfronteerd met bizarre personen. Soms ontvang je  9 reacties op een advertentie waarin je jezelf als kunstmodel of fotomodel aanbiedt,  waarvan niet één reactie serieus is en waar soms de meest vreemde, vooral seksueel getinte voorstellen bij zitten. De modellenwereld begint wat dat betreft volgens velen langzaam maar zeker te verloederen en meer een soort goedkope escortservice te worden. Althans, dat lijken sommige kunstenaars en zeker veel "fotografen" van hun model te verwachten. Zelf heb ik die ervaring ook. Sommige fotografen zijn daar heel eerlijk in. Eentje schreef een mail dat een model nu eenmaal veel goedkoper is dan een prostitué. Nou ja, je weet in elk geval wel waar je als model aan toe bent en waar je aan begint.

Serieuze modellen zijn voorzichtig geworden

De serieuze modellen worden dan ook steeds voorzichtiger. En bij de minste of geringste twijfel haken ze af. Als je dus als kunstenaar of fotograaf goed bij modellen over wilt komen en een goede kans wilt maken om samen te werken dan moet je vanaf het eerste contact zoveel mogelijk informatie over jezelf openbaar maken. En bij voorkeur zo controleerbaar mogelijk. Wees controleerbaar. Het kan niet open genoeg zijn. Een prima gratis website met alle toeters en bellen kun je gratis binnen een dag laten maken. En met een klein beetje digitale handigheid doe je het in een avond zelf. Een simpele brochure die men kan downloaden is ook snel genoeg te maken.

Er is niet echt een financiële reden meer om dat soort zaken niet te hebben. Als ze er niet zijn is het dus interessant om eens te vragen wat de reden dan wel kan zijn.

Snelle afhakers

Als je nauwelijks iets over jezelf hebt laten weten en je begint dan met intieme vragen te stellen die eigenlijk totaal niet van belang zijn, dan zal elk willekeurig serieus model direct afhaken. En mogelijk is dat in jouw geval misschien wel heel oneerlijk tegenover je en volkomen onterecht. Misschien was de vraag ongelukkig gesteld maar bedoelde je er niets mee. Maar de modellenwereld is zoals al gezegd tegenwoordig zodanig wantrouwig geworden dat het gewoon niet anders meer kan.

Heb je een te lage vergoeding?

Betaal je een relatief lage vergoeding? Heel wat modellen zeggen je rustig af als ze voor dezelfde periode ergens anders een hoger tarief aangeboden krijgen. Het is niet netjes maar sommige modellen zijn er berucht om. Die gaan gewoon naar de meestbiedende, ongeacht of ze al een afspraak hadden of niet. Het is dus wel zaak om een beetje marktconform te betalen. 
 

Dus hoe voorkom of verminder je afhakers?

 1. Wees open. Over letterlijk alles. Publiceer online alles over jezelf wat je maar bedenken kunt
2. Zorg voor een redelijke vergoeding  die overeenkomt met wat er gemiddeld betaald wordt
3. Zorg dat het model heel goed weet waar ze aan begint
4. Zorg voor een overduidelijke routebeschrijving
5. Kortom, verwijder elke drempel die je maar kunt bedenken. 

Wil je ook af van die steeds maar weer afhakende modellen? Dan is dit boek er voor jou



BESTELLEN
Stuur een e-mail naar tekenmodel@yahoo.com of jetjesibie@gmail.com 
en je krijgt het e-boek retour 
met een tikkie/betaalverzoekje van zeven euro.  
Kan het nog simpeler?




 LEES JIJ JETJE'S DAG OOK AL?


 

Meer informatie over Team Jetje