WERKEN MET EEN MODEL | Ongemakkelijke poses
Het overwinnen van eventuele schroom bij het model
Noodzaak van superieure samenwerking tussen fotograaf en model
Poseren voor de camera kan soms heel wat vragen van zowel model als fotograaf. Dat speelt met name wanneer ongemakkelijke poses gevraagd worden. Zowel fotograaf als model spelen een belangrijke rol bij het maken van beelden die er zowel natuurlijk uit zien, als expressief zijn. Zelfs in lastige houdingen. Maar hoe kun je zowel als fotograaf en als model manieren toepassen om met succes de ongemakkelijke poses te benaderen en uiteindelijk te overwinnen.
Het begint allemaal met een open en vrije vorm van communicatie
Het fundament van een succesvolle fotoshoot ligt in open communicatie. Het is van vitaal belang dat zowel de fotograaf als het model zich comfortabel voelen. Ook om hun gedachten en eventuele twijfels te delen. Als een pose bij een model ongemak veroorzaakt, op wat voor manier dan ook, moet het model niet aarzelen om dit direct aan te geven. En de fotograaf moet altijd bereid zijn om alternatieve oplossingen te bespreken. In het uiterste geval moet een ongemakkelijke pose worden afgeblazen als het model hier moeite mee heeft. Er mag nooit sprake zijn van enige druk.
Overleg dus terdege voor je begint
Voordat de shoot begint, is het nuttig om vooraf overleg te hebben over alle poses die bij deze shoot zullen worden aangenomen. Dit creëert duidelijkheid. En het helpt om de ongemakkelijkheid te verminderen. Het model kan daarbij eventuele twijfels uiten. De fotograaf kan zijn of haar verwachtingen uitleggen. Goede samenwerking vooraf zorgt voor een soepeler proces tijdens de shoot.
Geleidelijke opbouw van de poses
Bij het werken met ongemakkelijke poses is het essentieel om de intensiteit geleidelijk op te bouwen. Begin met eenvoudige houdingen en beweeg vervolgens naar meer uitdagende poses toe. Dit geeft het model de kans om zich aan te passen. En zich geleidelijk aan comfortabeler te voelen voor de camera. Vooral een dergelijke stapsgewijze benadering helpt enorm bij het verminderen van ongemak.
Neem voldoende pauzes en zorg voor ontspanning
Neem regelmatig korte pauzes om het model wat rust te gunnen. Onnodige druk kan leiden tot stijfheid en spanning. En dan wordt het moeilijk om natuurlijke uitdrukkingen vast te leggen. Ontspanningsmomenten kunnen ook dienen als een kans voor de fotograaf om feedback te geven en wellicht aanpassingen voor te stellen.
Positieve versterking met complimenten etc.
Het benadrukken van positieve aspecten van het poseerwerk van het model kan helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen. En bij het verminderen van ongemak. Complimenteer het model wanneer een pose goed gaat. Moedig aan om de natuurlijke expressie vast te houden. Positieve versterking draagt bij aan een positieve sfeer tijdens de shoot.
Wees flexibel en pas je als fotograaf steeds aan
Wees bereid om flexibel te zijn, Doe regelmatig aanpassingen op basis van de feedback en het comfortniveau van het model. Een goede fotograaf begrijpt heel goed dat niet elke pose geschikt is voor elk model en respecteert dat ook. Het vermogen van een fotograaf om aanpassingen te doen, draagt bij aan een soepele samenwerking.
Gebruik de nodige humor voor ontspanning
Een vleugje humor kan wonderen verrichten om de spanning te doorbreken. Een ontspannen sfeer, aangevuld met lichte humor, kan het model helpen zich meer op haar of zijn gemak te voelen. Fotografen kunnen ook zelf ook de nodige luchtigheid inbrengen om de algehele sfeer eventueel te verbeteren.
Samenvattend
Samenvattend is het omgaan met ongemakkelijke poses een gedeelde verantwoordelijkheid van de fotograaf en het model. Door open communicatie, samenwerking, geleidelijke opbouw en positieve versterking toe te passen, kunnen fotograaf en model prima samenwerken om beelden te maken die zowel artistiek als authentiek zijn. Zelfs in de meest uitdagende poses. Het is vooral deze samenwerking tussen beide partijen die leidt tot het vastleggen van krachtige en betekenisvolle beelden.
BESTELLEN
Stuur een e-mail naar tekenmodel@yahoo.com of jetjesibie@gmail.com
en je krijgt het e-boek retour
met een tikkie/betaalverzoekje van zeven euro.
Kan het nog simpeler?